Ağlasammı gülsemmi bu duruma yardım edin?
Arkadaş açıkca rpgden kasıt olarak bilgisayar oyunlarını almış.
Rol yapma oyunları fantastik olmak zorunda mıdır. Bence değildir. her rpg frp olmak zorunda değildir. Ama bunu diğer konulara göre da tartışılabilir buluyorum. Bu konu daha çok "fantastik" kelimesinin anlamını ilgilendiriyor. Yine alıntı yapacağım Türk dil kurumu sözlüğünde şöyle diyor:
Ama bir şeyin fantastik olup olmamasına gerçek olup olamayacağına bakarak karar verirsek (ki bence bu uygun olanıdır) bu durmda masalar fantastik olur. Ã?mer Seyfettin hikayeleri olmaz. Bu durumda eğer gerçek olması ya da olmuş olması muhtemel lan bir şeyi oynuyorsak bu fantastik olmayan bir rol yapma oyunudur benim gözümde. Fakat ortaya bir ejderha ya da vampir çıkıyorsa bu işi fantastik yapar. Aynı şekilde yüzüklerin efendisi, karayip korsanları fantastik birer filmken Monte Kristo kontu,testere... mesela fantastik bir film değildir.
Bu iki görüşten birini mutlak doğru diğerini mutlak yanlış olarak kabul etmek bence yanlış olur. Neticede bu iş bir bilim olmadığı için genel geçer bir şekilde ayrımı yapılmamış olabilir.
Ha dersek ki o zaman fantastik olmayan bir rol yapma oyunu nasıl olur. Ã?rnek verelim:
bir keresinde firble darkgnome ve baa ufak bi oyun oynatmıştı. Baya ufaktı hem de can sıkıntısından oynadık eğlenmiştik ama. Ben zengin zippebi üniversite öğrencisini oynuyordum darkgnome ise aklı başında zeki başarılı bi öğrenciyi. Benim kız arkadaşım onunla yakınlaşıyordu gidip tehdit edip pataklamıştım falan =) İşte bu fantastik bir rol yapma oyunu değil bence.
Ya daa ne bileyim bir korsan oyunu olsa içinde mistik deniz yaratıklaır vesaire olmasa aynı şekilde fantastik tol yapma oyunu değil rol yapma oyunu olurdu.
Sanırım anlatabildim.
gibi bir cümleden de anlaşılabilir =)BU yazıyı okuyupda WOW oynayan bir cocuk yarın öbür gün gelirde biz sizi kapsıyoruz siz bizim altımızdasınız siz daha prematuresiniz eziksiniz derse kafa göz dalarım. hastane masraflarını da Efla ve Darkgnome oder bilesiniz.
Rol yapma oyunları fantastik olmak zorunda mıdır. Bence değildir. her rpg frp olmak zorunda değildir. Ama bunu diğer konulara göre da tartışılabilir buluyorum. Bu konu daha çok "fantastik" kelimesinin anlamını ilgilendiriyor. Yine alıntı yapacağım Türk dil kurumu sözlüğünde şöyle diyor:
İki bakış açısı var eğer oynadığımız oyun gerçekte var olabilecekse bile gerçekte var olmadığı için fantastik olduğunu iddia edebiliriz. Bir yere kadar doğru olur. Fakat bu durmda yazdığımız hikayelerin hepsinin de fantastik olduğunu kabul etmeliyiz. Yani tarihsel bir olayı ya da olmuş bir olayı anlatmıyorsa bile öyküler fantastiktir demek olur bu bakış açısıyla.Gerçekte var olmayan, gerçek olmayan, hayalî:
Ama bir şeyin fantastik olup olmamasına gerçek olup olamayacağına bakarak karar verirsek (ki bence bu uygun olanıdır) bu durmda masalar fantastik olur. Ã?mer Seyfettin hikayeleri olmaz. Bu durumda eğer gerçek olması ya da olmuş olması muhtemel lan bir şeyi oynuyorsak bu fantastik olmayan bir rol yapma oyunudur benim gözümde. Fakat ortaya bir ejderha ya da vampir çıkıyorsa bu işi fantastik yapar. Aynı şekilde yüzüklerin efendisi, karayip korsanları fantastik birer filmken Monte Kristo kontu,testere... mesela fantastik bir film değildir.
Bu iki görüşten birini mutlak doğru diğerini mutlak yanlış olarak kabul etmek bence yanlış olur. Neticede bu iş bir bilim olmadığı için genel geçer bir şekilde ayrımı yapılmamış olabilir.
Ha dersek ki o zaman fantastik olmayan bir rol yapma oyunu nasıl olur. Ã?rnek verelim:
bir keresinde firble darkgnome ve baa ufak bi oyun oynatmıştı. Baya ufaktı hem de can sıkıntısından oynadık eğlenmiştik ama. Ben zengin zippebi üniversite öğrencisini oynuyordum darkgnome ise aklı başında zeki başarılı bi öğrenciyi. Benim kız arkadaşım onunla yakınlaşıyordu gidip tehdit edip pataklamıştım falan =) İşte bu fantastik bir rol yapma oyunu değil bence.
Ya daa ne bileyim bir korsan oyunu olsa içinde mistik deniz yaratıklaır vesaire olmasa aynı şekilde fantastik tol yapma oyunu değil rol yapma oyunu olurdu.
Sanırım anlatabildim.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
"Arkadas" hala ısrarla fantastik diyor ilginc buldum.Efla wrote:
Rol yapma oyunları fantastik olmak zorunda mıdır. Bence değildir. her rpg frp olmak zorunda değildir. Ama bunu diğer konulara göre da tartışılabilir buluyorum. Bu konu daha çok "fantastik" kelimesinin anlamını ilgilendiriyor. Yine alıntı yapacağım Türk dil kurumu sözlüğünde şöyle diyor:İki bakış açısı var eğer oynadığımız oyun gerçekte var olabilecekse bile gerçekte var olmadığı için fantastik olduğunu iddia edebiliriz. Bir yere kadar doğru olur. Fakat bu durmda yazdığımız hikayelerin hepsinin de fantastik olduğunu kabul etmeliyiz. Yani tarihsel bir olayı ya da olmuş bir olayı anlatmıyorsa bile öyküler fantastiktir demek olur bu bakış açısıyla.Gerçekte var olmayan, gerçek olmayan, hayalî:
Efla O turk dil kurumu sozlugune bir bak bakalım fantastik ile fantezi(ya da fantazi) kelimeleri aynı mı? ondan sonra devam edelim.
Zira sen ısrarla FRP nin F sinin FANTASTİK oldugunu vurguluyorsun bende ısrarla hayır diyorum.
O cok guvendigin konusunda uzman, Eksisozlugun biraz buyugu Wikipedi ye sormussun o sana soylemis sen neden hala farklı yorumlayıp baska yerlere cekiyorsun ?
FRP (Fantasy Role Playing) not (Fantastik role playing) olmadıgın birsey gibi davranmak zaten fantezinin temelidir...
Bi daha da bana Wikipediden ornek bulup getirme kendi dogrularınla gel lutfen. Zira o wikipediyi olusturanlar da senin benim gibi insan hatta o insanların kacı senin-benim kadar FRP bilgisine sahip tartısılır. dedigim gibi Eksisozlugun biraz buyugu iste.
Evet mesajımda suclama var zira acık ve net bir sekilde yazmamıssın yazdıgın mesajı sen FRPworld adminiysen supheye yer bırakmayacaksın arkadas. Darkgnome da ayrıca sahsına munhasır bir FRP ci oda boyle yorumlar yaparken dikkat edecek artık zaten milyon tane abidik gubidik adam var bi de siz aynı yanlıslara dusmeyin.
Sylvius wikinin yetkinliğini tartışacak değilim. kutsal kitaplar dışında sanırım bulabileceğin kaynağın kaynağı senin benim gibi insan. Bilgisayar Mühendisi adayıyım ve birçok alanda bulabileceğin en büyük bilgi kaynağı olarak tavsiye edebilirim. Güvenmemeni anlayabilirim fakat Ekşi sözlükle karşılaştırmanı "ilginç" olarak nitelendireceğim.
(Antiparantez wiki mantığından biraz bahsedeyim bir wikiyi oluşturan insa grubu diye bişey aslında yoktur wikiyi herkes oluşturur oraya bir değşikliği herkes önerebilir fakat çok genel ve bilindik bir kavram olduğu için o konuyla ilgili bir kişi de oraya el atarak gerekli hataları düzeltir. Böylece bir zaman süreci içerisinde gelişerek büyüyen ve insanların çeşitli yerlerden topladığı ya da kendi ürettiği geniş bir bilgi kaynağı oluşur.)
Ve tartılma tarzından hiç hazzetmediğimi söylemelim.
Çok farklı kavramlar olarak da görmüyorum. Türk dil kurmunun sözlüğü adamakıllı fantezi kelimesini de ele amamış iki kelimeyle anlatmaya çalışmış tartışmalara pek açıklık getiremeyeceğinden fantasy kelimesinin açıklamasına bakalım. Neticede yine insanoğlu hazırlamış ama Oxfordun sözlüğüne de güvenebiliriz artık herhalde dieğil mi? =)
Daha önce dediklerimle çelişen nokta yok.
Ayrıca asıl nokta şu ki FRP Oynarken aslında RPG oynadığının farkında değilsin.
Asıl eleştirdiğim nokta RPG deyince bilgisayar oyunlarını anlaman. Yanlış olan tamamen budur.
Bilgisayar oyunlarının türünde rpg yazdığı için rpg denilince bilgisayardaki rpgleri anlamak bence aynı yerde adventure yazınca maceradan anladığının bilgisayar oyunları olması gibi bir şeydir.
---------------------------------
Ã?yle düşünüyorsan fazla birşey diyemem sacokhan ama adı üstünde
oyun oynuyorsan ve içinde rol yapıyorsan bu bir rol yapma oyunudur. Tyatronun çok daha farklı birşey olduğunu düşünüyorum açıkcası.
Tiyatroda canlandırdığın karakterin ne yaptığını söylemezsin ki yaparsın. Biz oyun oynamıştık...
İçinde fantezi öğesi olmayan rol yapma oyunu olmaz demek rol yapma oyunlarını gerçek dışı bir öğe olması gerekliliğne bağlamak demek ki bence doğru değil.
Bir de arkadaşlar ben frpworld adminiysem bir yüce frp divanı tarafından atanmadım.
Frpworld adminiysem yapmam gereken şey bu sittenin işlemesini sağlamaktır. Sorumluluklarımın arasında şüpheye yer bırakmamak Türkiyenin en köklü frpcilerinda olmak gibi şeyler yok. Gönüllü olmak var.
(Antiparantez wiki mantığından biraz bahsedeyim bir wikiyi oluşturan insa grubu diye bişey aslında yoktur wikiyi herkes oluşturur oraya bir değşikliği herkes önerebilir fakat çok genel ve bilindik bir kavram olduğu için o konuyla ilgili bir kişi de oraya el atarak gerekli hataları düzeltir. Böylece bir zaman süreci içerisinde gelişerek büyüyen ve insanların çeşitli yerlerden topladığı ya da kendi ürettiği geniş bir bilgi kaynağı oluşur.)
Ve tartılma tarzından hiç hazzetmediğimi söylemelim.
Israrla vurguladığını hiç hatırlamıyorum mesela.Zira sen ısrarla FRP nin F sinin FANTASTİK oldugunu vurguluyorsun bende ısrarla hayır diyorum.
Çok farklı kavramlar olarak da görmüyorum. Türk dil kurmunun sözlüğü adamakıllı fantezi kelimesini de ele amamış iki kelimeyle anlatmaya çalışmış tartışmalara pek açıklık getiremeyeceğinden fantasy kelimesinin açıklamasına bakalım. Neticede yine insanoğlu hazırlamış ama Oxfordun sözlüğüne de güvenebiliriz artık herhalde dieğil mi? =)
Yani ne diyordum gerçekleşme imkanı yoksa olay sıfat olarak fantastiktr. Olayı ise isim olarak fanteezi olarak nitelendirebiliriz.• noun (pl. fantasies) 1 the imagining of improbable or impossible things. 2 an idea with no basis in reality. 3 a genre of imaginative fiction involving magic and adventure.
Daha önce dediklerimle çelişen nokta yok.
Ayrıca asıl nokta şu ki FRP Oynarken aslında RPG oynadığının farkında değilsin.
Asıl eleştirdiğim nokta RPG deyince bilgisayar oyunlarını anlaman. Yanlış olan tamamen budur.
Bilgisayar oyunlarının türünde rpg yazdığı için rpg denilince bilgisayardaki rpgleri anlamak bence aynı yerde adventure yazınca maceradan anladığının bilgisayar oyunları olması gibi bir şeydir.
---------------------------------
Ã?yle düşünüyorsan fazla birşey diyemem sacokhan ama adı üstünde
oyun oynuyorsan ve içinde rol yapıyorsan bu bir rol yapma oyunudur. Tyatronun çok daha farklı birşey olduğunu düşünüyorum açıkcası.
Tiyatroda canlandırdığın karakterin ne yaptığını söylemezsin ki yaparsın. Biz oyun oynamıştık...
İçinde fantezi öğesi olmayan rol yapma oyunu olmaz demek rol yapma oyunlarını gerçek dışı bir öğe olması gerekliliğne bağlamak demek ki bence doğru değil.
Bir de arkadaşlar ben frpworld adminiysem bir yüce frp divanı tarafından atanmadım.
-
lightflarer
- Kullanıcı

Re: Ağlasammı gülsemmi bu duruma yardım edin?
NWN ve Baldur'S Gate gibi oyunlar zaten D&D'nin FR düzeninin üzerine kurulmuştur aynı sistem masaüstü içinde geçerlidir isterse sehpada hatta yerde bile oynar kendilerinede ilet bunuSlaad wrote:MSN dende olsa FRP ye ilgili olanlara bilgi vermeği severim.Çok sevdiğim bir arkadaşıma gayet ayrıntılı bir şekilde öğrettikten sonra daysıyla konuştuğu bir konuyu bana açtı.İki çeşit FRP vardır demiş normal FRP ve masaüstü FRP. Normal FRP dediği ise pcdeki RPG oyunları ( Final fantasty Baldurs gate nwn serileri ...)Okadar çok arkadaşıyla konuşturdiki beni , hepsi bunu benimsemiş.Ya benmi yanlış biliyorum ömrüm boyunca , gerçekten böylemi bu durum
Final Fantasy apayrı bir konu o rp falan değil bence saçma sapan bişey bilmiyorum ama ne olduğunuda.
-
Alenthas
- Forum Yöneticisi
Re: Ağlasammı gülsemmi bu duruma yardım edin?
Katılıyorum. Sevmem, sevenide sevmem. Oyunlarında hep benzer karakterler kullandıkları için japonlarıda sevmemlightflarer wrote:Final Fantasy apayrı bir konu o rp falan değil bence saçma sapan bişey bilmiyorum ama ne olduğunuda.
-
Artemis Entreri
- Kullanıcı

Bu söylediğinde ciddi değildin dimi? Nolur olmadığını söyle...FRP zaten RP yi iceren bir kelimeyken siz RP yi FRP nin ustunde tutuyorsunuz bu dediginiz hangi edebiyata hangi dil kurumuna uyar ?
Basit örnek verelim
Balık bir hayvandır.
Köpek balığı bir balıktır ve hayvandır.
şimdi senin cümleye uyarlayalım...
Köpek balığı zaten balık içeren bir kelimeyken siz balığı, köpek balığının üstünde tutuyorsunuz bu dediğiniz hangi edebiyata hangi dil kurumuna uyar?
Komik... Bencede tutulmamalı.
Bu konuda yazılmış kaynaklara inanmıyorsunuz, vikipedi gibi, doğrularınızı nerden yola çıkarak edindiniz gerçekten merak ediyorum. Ortaokulda FRP101 gibi bir ders verdiklerini hiç sanmam. Zamanın getirdiği tecrübe derseniz burada ondan herkeste var. Bir çocuk sana wowun frpden üstte olduğunu söylediğinde sen o çocuğa dalıyorsan, zeka seviyen de ondan çok değildir kusura bakma.
Been there. Seen that. Got the scars.
Artemis Entreri wrote:
Bu konuda yazılmış kaynaklara inanmıyorsunuz, vikipedi gibi, doğrularınızı nerden yola çıkarak edindiniz gerçekten merak ediyorum. Ortaokulda FRP101 gibi bir ders verdiklerini hiç sanmam. Zamanın getirdiği tecrübe derseniz burada ondan herkeste var. Bir çocuk sana wowun frpden üstte olduğunu söylediğinde sen o çocuğa dalıyorsan, zeka seviyen de ondan çok değildir kusura bakma.
hersey okulda ogrenilmez artemis. hersey okuyarak da ogrenilmez. neyse uzatmanın alemi yok onca sey yazdım bu sitede 1 kere bile evet aslında surada haklısın ama surada da haksızsın denmedi. Surekli surada haksızsın deniyor. Neden girdim bugun siteye ve neden yazdım o yazıyı bende bilmiyorum ama orada bir yanlıs oldugunu dusundum ve mudahale etme istegi duydum. bir daha olmaz emin olun. hesabımı da sileyim ki ben de emin olayım.
Efla kalkmıs RPG ler fantezi icermeyebilir diyor. oxforddan da alıntı yapmıs falan guzel gorunmus hakkaten ama orada da bahsettigi uzere;
Quote:
• noun (pl. fantasies) 1 the imagining of improbable or impossible things. 2 an idea with no basis in reality. 3 a genre of imaginative fiction involving magic and adventure.
1- imkansız ya da olanaksız şeyleri hayal etme.
Eflanın mantıgına gore Günümüzde gecen bir oyun oynayan insan (misal bir ogrenciyi canlandıran.) FRP oynamıs olmaz RPG oynamıs olur.
Bahsettigim temel yanlıs budur. Ve ısrarla oynadıgın her RPG nin aslinda senin Fantezin oldugunu anlatmaya calıstım ama neyse ben artık yoruldum gidiyorum. 16000 nüfuslu FRPWORLD 1 üye kaybetse ne olacak.
Son üyelerimiz belçikalı Hetriktsser, amerikalı bagpayodo, faslı Preesywolycle, ve iranlı Epichenencyc e de yerimi dolduracaklarından emin oldugumu ve son derece faydalı mailler ve yuksek zeka seviyeleri ile sitemize cok sey katacaklarını bildigimi söylemek istiyorum.
Sevgiler,
Sylvius 4 yıllık üye 383 mesaj
offline forever...
-
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
Senin gibi cahillere ne halin varsa gör denebiliyor ancak
Bye bye arkadaşım, seninle aynı zamanlarda üye olmuşum ve daha fazla mesajım var, çoğu da dolu mesajlar, geyik muhabbeti değil. Neyse sen zaten offline foreversın bu mesaja cevap veremezsin. Ayrıca ugandalı yüksek zekaya sahip arkadaşlarımla da çok güzel muhabbetler çevirebiliyorum frp hakkında. Bye güzelim 
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Ne yazık ki bahsettiğin temel yanlışın o olduğunu söylememişsin görüldüğü üzere. Benim gördüğüm; bilgisayar oyunlarının frpden üstün olduğunu ima ettiğimizi sanmışsın =)Sylvius wrote: Bu yanlıs devam etmesin. RPG dedikleri oyunların hic birinde RP ogesi yoktur. En yakını Morrowind oyunudur ki o da bir yere kadar gelebilmistir. Ve oynadıklarımın icinde en iyisidir.
BU yazıyı okuyupda WOW oynayan bir cocuk yarın öbür gün gelirde biz sizi kapsıyoruz siz bizim altımızdasınız siz daha prematuresiniz eziksiniz derse kafa göz dalarım. hastane masraflarını da Efla ve Darkgnome oder bilesiniz.
Burayı okuyupda yanlıs kanıda bulunan genc dimağların vebali üstünüzedir bilesiniz...
Rol yapma oyununda roleplay öğesi nasıl olmaz yahu ... Neden rol yapma oyunu o zaman
Daha sonra hatanın farklı yerde olduğunu düşündüğünü söylüyorsun. Ki bu düşüncemi savunacağım bir konudur yine de göreli olduğunu kabul edebilirim. Yani bütün rol yapma oyunları fantastiktir görüşünün de savunulabileceğini fakat benim yanlış bulduğumu belirtmiştim.
Gerçekten yanlış anlaşılmasını istemem.
Son birkaç mesajda çok iyi anlaşmadığımız açıktır. Fakat insanların ismin ya da karakterin yüzünde sana yüklendiğini düşünmemelisin. Sebebi söylediklerin aslında. Her zaman insanlar belli konularda tartışma gereği duyar kimileri çok saçma konular bile olabilir. Daha sonradan düşününce saçma fikri savunduğumu fark ettiğim tartışmalar da oldu geçmişimde.
Ama önemli olan burada tartışırken insanların birbirini kırmaması ve ağır şekilde suçlayıp laf atmaması tabiri caizse "bilmişlik taslamaması" dır. Bu tür konularda hassas olmak her zaman gerekli hayatta.
Eğer biz de sürç-i lisan ettiysek affola.
Güle güleden başka bişey denmez yolun açık olsun.
Bu arada başlığı da biraz fazla meşgul ettik. Ama bir yandan da farklı bakış açılarına yer vermiş olduk. Bazen bu tarz bilgiler bir tartışma ortamı olmadan kaleme alınmıyor. Başlığın normal seyrine döneceğini umuyorum.
Saygılar sevgiler...