Ağlasammı gülsemmi bu duruma yardım edin?
Ağlasammı gülsemmi bu duruma yardım edin?
MSN dende olsa FRP ye ilgili olanlara bilgi vermeği severim.Çok sevdiğim bir arkadaşıma gayet ayrıntılı bir şekilde öğrettikten sonra daysıyla konuştuğu bir konuyu bana açtı.İki çeşit FRP vardır demiş normal FRP ve masaüstü FRP. Normal FRP dediği ise pcdeki RPG oyunları ( Final fantasty Baldurs gate nwn serileri ...)Okadar çok arkadaşıyla konuşturdiki beni , hepsi bunu benimsemiş.Ya benmi yanlış biliyorum ömrüm boyunca , gerçekten böylemi bu durum
Re: Ağlasammı gülsemmi bu duruma yardım edin?
Bu konuda sen haklısın, bilemiyorum belki genel kanı arkadaşının dayısının dediği gibi olabilir.Slaad wrote:MSN dende olsa FRP ye ilgili olanlara bilgi vermeği severim.Çok sevdiğim bir arkadaşıma gayet ayrıntılı bir şekilde öğrettikten sonra daysıyla konuştuğu bir konuyu bana açtı.İki çeşit FRP vardır demiş normal FRP ve masaüstü FRP. Normal FRP dediği ise pcdeki RPG oyunları ( Final fantasty Baldurs gate nwn serileri ...)Okadar çok arkadaşıyla konuşturdiki beni , hepsi bunu benimsemiş.Ya benmi yanlış biliyorum ömrüm boyunca , gerçekten böylemi bu durum
4.ed'de internet üzerinden oynama imkanı yaratacaklar diye biliyorum, o zaman masaüstü FRP'de normal FRP statüsüne çıkar belki.
şaka bir yana bilgisayar oyunlarının kategorisi zaten sizin de belirttiğiniz gibi RPG olarak geçiyor, tartışmak bile anlamsız.
Olayı sadece Frp ile değil genel olarak Rpglerle (Rol yapma oyunları) değerlendirmek daha doğru olur sanırım.
Aslında böyle şeylere yanlış ya da doğru demek biraz garip olur neticede bir sınıflandırma yapılmış. Masaüstü ve bilgisayar olarak ikiye ayırmak yanlış bir yaklaşım değil. Evet neticede bu şekilde sınıflandırılabilir. Bunu genelgeçer bir doğru olarak almak da makul olmaz sanırım. Fakat bilgisayardaki rol yapma oyunlarını "normal frp" olarak nitelendirmek bence yanlıştır. O zaman masaüstü rol yapma oyunlarının "anormal" olduğunu mu söylemiş oluyoruz =)
Buradaki çoğu arkadaş da tahminimce normal olanın masaüstünde oynamak olduğunu söyleyecektir. Hatta içlerinden belki bilgisayardaki rol yapma oyunlarını rol yapma oyunundan saymayan çünkü bir rol yapma öğesi içermediğini idda eden de olabilir. bunu da bi yaklaşım sayabiliriz.
Özetlemek gerekirse bilgisayar tabanlı rol yapma oyunları ve masaüstü rol yapma oyunları olarak ikiye ayırabiliriz. Ama bence bu frp kaça ayrılır sorusuna doğrudan verilebilecek bir cevap değildir. Başka sınıflandırmalar yapılabilir. Kimisi de kullanılan sisteme göre sınıflandırabilir mesela "D&d", WOD,.... vs
Neticede bir bilim gibi terminolojisi olduğunu söyleyemeyizbu yüzden bu tür bilgilere doğru ya da yanlış demekten kaçınıyorum ben. Tartışmaya açık bi konudur. Sanırım bu başlıkta da tartışılacaktır. =)
Aslında böyle şeylere yanlış ya da doğru demek biraz garip olur neticede bir sınıflandırma yapılmış. Masaüstü ve bilgisayar olarak ikiye ayırmak yanlış bir yaklaşım değil. Evet neticede bu şekilde sınıflandırılabilir. Bunu genelgeçer bir doğru olarak almak da makul olmaz sanırım. Fakat bilgisayardaki rol yapma oyunlarını "normal frp" olarak nitelendirmek bence yanlıştır. O zaman masaüstü rol yapma oyunlarının "anormal" olduğunu mu söylemiş oluyoruz =)
Buradaki çoğu arkadaş da tahminimce normal olanın masaüstünde oynamak olduğunu söyleyecektir. Hatta içlerinden belki bilgisayardaki rol yapma oyunlarını rol yapma oyunundan saymayan çünkü bir rol yapma öğesi içermediğini idda eden de olabilir. bunu da bi yaklaşım sayabiliriz.
Özetlemek gerekirse bilgisayar tabanlı rol yapma oyunları ve masaüstü rol yapma oyunları olarak ikiye ayırabiliriz. Ama bence bu frp kaça ayrılır sorusuna doğrudan verilebilecek bir cevap değildir. Başka sınıflandırmalar yapılabilir. Kimisi de kullanılan sisteme göre sınıflandırabilir mesela "D&d", WOD,.... vs
Neticede bir bilim gibi terminolojisi olduğunu söyleyemeyizbu yüzden bu tür bilgilere doğru ya da yanlış demekten kaçınıyorum ben. Tartışmaya açık bi konudur. Sanırım bu başlıkta da tartışılacaktır. =)
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Gül tabii Ağlamak neye yarar =)
Bir özelikle belirtmek istediğim nokta frpnin aslında bir tür rpg oladuğu. Yani bütün rl yapma oyunları fantastik olmak zorunda değil. Günümüz dünyasında geçebilir bilimkurgu olabilir, tarihi olabilir vs...
O yüzden Rpgyi her durumda bir üst kategori olarak kabul etmekte de yarar var.
Bir özelikle belirtmek istediğim nokta frpnin aslında bir tür rpg oladuğu. Yani bütün rl yapma oyunları fantastik olmak zorunda değil. Günümüz dünyasında geçebilir bilimkurgu olabilir, tarihi olabilir vs...
-
Alenthas
- Forum Yöneticisi
Efla'ya kesinlikle katılıyorum, denilecek her şeyi söylemişsin.
Dizüstü bilgisayarı olanda dizüstü role playing mi diyecek yani? Saçmalık...
Sen onu söyleyen adamlara sor bakayım hiç masaüstü oynamışlar mı doğru düzgün? Aynı şey mi oluyor
Buna sonuna kadar katıldığımı söyleme gereği hissettim.Efla wrote:Buradaki çoğu arkadaş da tahminimce normal olanın masaüstünde oynamak olduğunu söyleyecektir. Hatta içlerinden belki bilgisayardaki rol yapma oyunlarını rol yapma oyunundan saymayan çünkü bir rol yapma öğesi içermediğini idda eden de olabilir. bunu da bi yaklaşım sayabiliriz.
İkisinede masaüstü diyen arkadaşlar "masaüstü bilgisayar"la karıştırmış olabilirlerSlaad wrote:FRP yi sınıflandıran çok kişi duydum ve okudum. Hani banada yapsan nasıl yaparsın diye sorsalar rp ve pp derdim en basidinden.ya birde bana kalkmış ikiside masaüstü oyundur diyor ama biri pc platformunda diğeride normal masaüstü.Gelde kafayı yeme.Ama asıl soruma cevap istiyorum ağlayımmı gülüym mi
Sen onu söyleyen adamlara sor bakayım hiç masaüstü oynamışlar mı doğru düzgün? Aynı şey mi oluyor
Ya sen gül de bu arkadaşın yüzüne doğru gül. Kahkaha at ve onun bilgisizliği ile alay et bence. YAda yapma sonra üzülürsün. Ama şu iekilde diyeyim
RPG Role Playing Game (Rol yapma oyunu) FRP (Fantasy role playing) i de kapsayan bir geniş alan. RPG illaki fantastik olayları işlemez (Cyber punk yada Fallout) ancak fantastik konuları işleyenler FRP olarak ayrılmıştır.
Bilgisayaralral ile oynananlara da CRPG (Computer role playing game) deniliyor. Arkadaşın uçuş similasyonu ile gerçekten bir uçağı uçurmayı karıştırmış gibi. Ancak çoğunluk FRP olayını yüzüklerin efendisi ve özellikle MMORPG lerden öğrendiği için tam tersi olarak biliyor.
Çokta kafaya takılacak bir şey değil. Gülmesen dahi ağlama. Değmeyecek bir konu.
RPG Role Playing Game (Rol yapma oyunu) FRP (Fantasy role playing) i de kapsayan bir geniş alan. RPG illaki fantastik olayları işlemez (Cyber punk yada Fallout) ancak fantastik konuları işleyenler FRP olarak ayrılmıştır.
Bilgisayaralral ile oynananlara da CRPG (Computer role playing game) deniliyor. Arkadaşın uçuş similasyonu ile gerçekten bir uçağı uçurmayı karıştırmış gibi. Ancak çoğunluk FRP olayını yüzüklerin efendisi ve özellikle MMORPG lerden öğrendiği için tam tersi olarak biliyor.
Çokta kafaya takılacak bir şey değil. Gülmesen dahi ağlama. Değmeyecek bir konu.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
-
Alenthas
- Forum Yöneticisi
şimdi aklıma geldi, benimde çok başıma geldi o durum. Kafayı yedim.
Genellikle MMORPG'ci arkadaşlara anlattığım için -ki artık anlatmıyorum
- şöyle bir durum oldu: adama yarım saat anlatıyorum, yok şöyledir, yok böyle yapıyosun, hayal ederek oynuyosun, rol yapıyosun vs. adam iki dk sonra bana diyor ki: online mı? level atlamak var mı? pvp var mı?
O an varya saçlarımı yolasım geliyor, kafamı sıralara vurmak istiyorum. Adama tekrar yarım saat dil döküyorum, aynı sorularla karşılaşmayım mı?!? Kafayı yiyorum!
Genellikle MMORPG'ci arkadaşlara anlattığım için -ki artık anlatmıyorum
O an varya saçlarımı yolasım geliyor, kafamı sıralara vurmak istiyorum. Adama tekrar yarım saat dil döküyorum, aynı sorularla karşılaşmayım mı?!? Kafayı yiyorum!
Hele hele Silkroad, Knight vb. tipinde daha ziyade zırvalamaya dayanan oyunlarda çok sorun oluyor
Arkadaşın sorduğu sorular:
*Blade'ci olcam ben FRP'de, var mı?
*Frp'de ben en çok kaç Ã?AKABİLİRİM
*Frp'de ok var mı?
*Frp'de Hunter var mı?
*Frp'de meteor büyüsü var mı?
*Frp'de warrior olcam ben, elime Blade alcam
*Frp'nin Türk servırı mı güzel, yavancu servırı mı?
Hele hele bu aralar bir arkadaşa (Silkroad'cı!) anlatmaya çalışıyorum:
*Abi şuna Critic deme Critical vurdun de!Yanlış diyorsun.
*Abi Blade hangi silah?
*Abi Frp'de zarlar nerede dönüyor?
*Abi bu oyunda sizin DM kaç lwl?
*Abi senin karakteri göster bana!
*Abi oyunu açsanaaa (Frpworld açıkken)
*Blade'ci olcam ben FRP'de, var mı?
*Frp'de ben en çok kaç Ã?AKABİLİRİM
*Frp'de ok var mı?
*Frp'de Hunter var mı?
*Frp'de meteor büyüsü var mı?
*Frp'de warrior olcam ben, elime Blade alcam
*Frp'nin Türk servırı mı güzel, yavancu servırı mı?
Hele hele bu aralar bir arkadaşa (Silkroad'cı!) anlatmaya çalışıyorum:
*Abi şuna Critic deme Critical vurdun de!Yanlış diyorsun.
*Abi Blade hangi silah?
*Abi Frp'de zarlar nerede dönüyor?
*Abi bu oyunda sizin DM kaç lwl?
*Abi senin karakteri göster bana!
*Abi oyunu açsanaaa (Frpworld açıkken)
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
Efla wrote:
Allahım bu nasıl yanlıstır frpworldun admini ve en eski uyelerinden birisi bu yanlısa nasıl duser ?Darkgnome wrote:RPG Role Playing Game (Rol yapma oyunu) FRP (Fantasy role playing) i de kapsayan bir geniş alan. RPG illaki fantastik olayları işlemez (Cyber punk yada Fallout) ancak fantastik konuları işleyenler FRP olarak ayrılmıştır.
FRP darkgnome un da belirttigi gibi "Fantasy role playing" açılımlı bir oyundur. Fantastik role playing degil. Buradaki ingilizce terimin fantastik ogelerle alakası yoktur. sadece hayal gücü ve fanteziye dayalı oldugunu vurgular. FRP nin F si orc,elf,ejderha demek değil aksine insanın hayal gücü, yaratıcılıgı ve özgürlüğü demektir.
RPG yi nasıl üst kategori kabul edebilirsiniz ? FRPWORLD de bugune kadar cok yanlıslar gordum cok yanlıs ayırdına vardım ama boylesini ilk kez goruyorum. FRP zaten RP yi iceren bir kelimeyken siz RP yi FRP nin ustunde tutuyorsunuz bu dediginiz hangi edebiyata hangi dil kurumuna uyar ?
FRP (Fantazi role playing) Nasıl bir tür RPG (role playing game) Olabilir ? Boyle yanlıs bilgilendirme olmaz Efla
Darkgnome ustte ayırmıssın anlatmıssın ama aynı yanlısa dusmussun bu ne perhiz ne lahana tursusu ?
Tek tek anlatmam mı gerekecek simdi siz bu yaptıgınızla bir wow u bir morrowind i FRP nin ustune cıkarıyorsunuz ? Hangisi bir FRP oyunu kadar kapsamlı olabilir ? hangisi FRP kadar özgün ve özgür olabilir ? Sorarım size.
Hangisinde ROL yapıyorsunuz ???????
Yazılı metinleri oynamak Role playing degildir! sadece sana sunulmus birkac seçenekten birini secmek de aynı kapıya cıkar.
Bu yanlıs devam etmesin. RPG dedikleri oyunların hic birinde RP ogesi yoktur. En yakını Morrowind oyunudur ki o da bir yere kadar gelebilmistir. Ve oynadıklarımın icinde en iyisidir.
BU yazıyı okuyupda WOW oynayan bir cocuk yarın öbür gün gelirde biz sizi kapsıyoruz siz bizim altımızdasınız siz daha prematuresiniz eziksiniz derse kafa göz dalarım. hastane masraflarını da Efla ve Darkgnome oder bilesiniz.
Burayı okuyupda yanlıs kanıda bulunan genc dimağların vebali üstünüzedir bilesiniz...
Farklı bir düşünceyi kabul edebilirim. Düşüncemin yanlış olduğunu söylenmesini de kabul edebilirim. Bunu tartışırım daa...
Fakat bu şekilde bir karşı çıkmayı saygısızlık olarak nitelendirebilirim. İnsanları böyle bir şeyle suçlamadan önce insanın kendi bildikelrinin doğruluğundan emin olması gerekir.
Madem tartışma ciddleşti görüşlerden ziyade dış kaynaklara başvuralım.
alıntı yaptığım yer wikipedia şu adrese bakabilirsiniz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/FRP
Ve bakın ne diyor:
Yani bu kadaaaar ithamda bulunmada önce kavramların ne olduğuyla ilgili daha geniş bir bakış açısına saahip olmak gerekir. Kimsenin yanlış bilgi falan verdiği yok. (Senin dışında) kimsenin morrow windi ya da wowu frpnin üstünde tuttuğu da yok. (Ki parantez içinde genel kültür olarak belirtmek isteerim ki bi kavramın daha genel olması daha üstün olduğu alamına hiçbir yerde gelmez.)
Evet Frp rpgnin bir alt türüdür. Bunun sonuna kadar arkasındayım Fakat RPG bilgisayar oyunu değildir RPG çoook daha geniş bir kavramdır ve bu adından da anlaşılabilir. Rol Yapma Oyunu Hatta Larp (live action role playing) bile RPG nin bir alt türüdür. Hatta genişletmekte sakınca görmüyorum rol yaptığınız herhangi bir oyun bir rpgdir. Bilgisayar oyunu olabilir de olmayabilir de...
Bu sefer yabancı bi kaynak kullanıcam yine wikipedia'dan ( http://en.wikipedia.org/wiki/Role-playing_game ) Rpgnin tanımına bakalım şöyle diyor:
Son olarak tekrar belirtmek isterim ki düzeltilmesi gereken bir yanlış varsa o da rpgnin bilgisayar oyunu olduğudur. Yukarıdaki tanımda bilgisayarın lafı bile edilmiyor.
Eleştirilere gerçekten açık bir insanımdır her türlü fikri de tartışabilirim uygun bir ortamda ama katılmadığınız fikirleri lütfen daha uygun bir şekilde dile getirin. Bu kadar suçlamanın üstüne şahsen kendi adıma ve darkgnome adına bir özür bekliyorum
Hala yanlış ya da eksik olduğum düşünülen bir yer varsa hala tartışabiliriz.
Saygılar....
Fakat bu şekilde bir karşı çıkmayı saygısızlık olarak nitelendirebilirim. İnsanları böyle bir şeyle suçlamadan önce insanın kendi bildikelrinin doğruluğundan emin olması gerekir.
Madem tartışma ciddleşti görüşlerden ziyade dış kaynaklara başvuralım.
alıntı yaptığım yer wikipedia şu adrese bakabilirsiniz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/FRP
Ve bakın ne diyor:
Bir kere dğer insanları yanlış bilgilendirmeyle suçlamada önce kendi yanlışlarından arınması gerekir. Verdiğin örneklerden açıkça anlaşılıyor ki RPG yani rol yapma oyunu kavramından anladığın sadece bilgisayar oyunları. Fakat buradaki herkesin bilmesi gerekir ki bilgisayardaki rol yapma oyunları RPG nin kendisi değil onlar da bir al türüdür. Bu türün adı da CRPG dirFantasy Role Playing (FRP), yani Fantastik Rol Yapma oyunu, rol yapma oyunun bir alt türüdür.
Yani bu kadaaaar ithamda bulunmada önce kavramların ne olduğuyla ilgili daha geniş bir bakış açısına saahip olmak gerekir. Kimsenin yanlış bilgi falan verdiği yok. (Senin dışında) kimsenin morrow windi ya da wowu frpnin üstünde tuttuğu da yok. (Ki parantez içinde genel kültür olarak belirtmek isteerim ki bi kavramın daha genel olması daha üstün olduğu alamına hiçbir yerde gelmez.)
Evet Frp rpgnin bir alt türüdür. Bunun sonuna kadar arkasındayım Fakat RPG bilgisayar oyunu değildir RPG çoook daha geniş bir kavramdır ve bu adından da anlaşılabilir. Rol Yapma Oyunu Hatta Larp (live action role playing) bile RPG nin bir alt türüdür. Hatta genişletmekte sakınca görmüyorum rol yaptığınız herhangi bir oyun bir rpgdir. Bilgisayar oyunu olabilir de olmayabilir de...
Bu sefer yabancı bi kaynak kullanıcam yine wikipedia'dan ( http://en.wikipedia.org/wiki/Role-playing_game ) Rpgnin tanımına bakalım şöyle diyor:
A role-playing game (RPG; often roleplaying game) is a game in which the participants assume the roles of fictional characters and collaboratively create or follow stories. Participants determine the actions of their characters based on their characterization, and the actions succeed or fail according to a formal system of rules and guidelines. Within the rules, players can improvise freely; their choices shape the direction and outcome of the games.
Son olarak tekrar belirtmek isterim ki düzeltilmesi gereken bir yanlış varsa o da rpgnin bilgisayar oyunu olduğudur. Yukarıdaki tanımda bilgisayarın lafı bile edilmiyor.
Eleştirilere gerçekten açık bir insanımdır her türlü fikri de tartışabilirim uygun bir ortamda ama katılmadığınız fikirleri lütfen daha uygun bir şekilde dile getirin. Bu kadar suçlamanın üstüne şahsen kendi adıma ve darkgnome adına bir özür bekliyorum
Hala yanlış ya da eksik olduğum düşünülen bir yer varsa hala tartışabiliriz.
Saygılar....
-
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
Arkadaş biraz sert savunmuş ama tek şey söyleyebilirim fantastik demek hayal gücünün etkisinden bahsetmek demektir. Ve eflacım o link olarak verdiğin ilk cümle tamamen yanlıştır, yazan kişi de karşıma çıkar paşa paşa tartışırım çünkü kendisinin türkçeden haberi yok. Rol yapma oyunu nedir? Rol yapmak zaten fantastik bir şeydir.
Hadi olmadı diyelim, fantastik rol yapma oyunu ve rol yapma oyunu diye iki şey var diyelim. O zaman ikisine birer örnek verelim, Fantastik rol yapma oyunu şu anda bizim yaptığımız şey örnek olarak. Peki rol yapma oyununun örneği nedir? Senaryosuz tiyatro mu? Çok şaşırdım.
Her rol yapma oyunu fantastiktir...
Saygılarımla...
Hadi olmadı diyelim, fantastik rol yapma oyunu ve rol yapma oyunu diye iki şey var diyelim. O zaman ikisine birer örnek verelim, Fantastik rol yapma oyunu şu anda bizim yaptığımız şey örnek olarak. Peki rol yapma oyununun örneği nedir? Senaryosuz tiyatro mu? Çok şaşırdım.
Her rol yapma oyunu fantastiktir...
Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...