Siz ne dersiniz??

Kitaplar hakkındaki her türlü eleştirileriniz için…
Sir Alexis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sir Alexis »

Walla arkadaşlar tartışma konunuz çok güzel ama fantastik edebiyatın tüm dünyada "ruhsuz" kaldığından şikayet edilmelidir bence. Bunu, ardarda çıkarılan sayısız ve içi boş bir sürü kitaptan da anlayabiliriz; mesela artık sizce de Dragon Lance ve Forgotten Realms'ın suyu çıkmadı mı? JRR'ın yaptığı en önemli şey işi tadında bırakmaktı ama günümüz yazarları paranın tadını alıdılar mı peşini bırakmıyorlar işte. Bir de Tolkien'den nasıl nefret ettiğini anlayamadım Constantine; böyle bir forum varsa ve biz de girip bişeyler paylaşabiliyorsak bunun nedeni Tolkien'dir bence. Kendisi mitolojiyi edebi hale getirerek dünyaya sunmuştur.

Fantezi edebiyatının tekdüzeliği yani ork'lar elf'ler vs. gerçekten can sıkmaya başladı orası doğru ama belki de sınırsız hayal gücünün bile insan tarafından kullanıldıktan sonra bir sınırı vardır. Forgotten Realms yaratılırken Ed Greenwood'un en çok uğraştığı sorun da buydu; bir zaman sonra öyküler birbirine benzemeye başlıyor, tekdüze hale geliyordu. Bunun asıl sebebi de fantezinin "sistemli" olma zorunluluğuydu ki bunun nedeni de ticari kaygılardı. Ne yazık ki günümüz edebiyatında para ruhun önünde yer alıyor. Bu da bizim eleştiri ve değerlendirme ufkumuzu daraltıyor diye düşünüyorum.
"Et verba et arma vulnerant..."
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Sir Alexis wrote:... Tolkien'den nasıl nefret ettiğini anlayamadım Constantine; böyle bir forum varsa ve biz de girip bişeyler paylaşabiliyorsak bunun nedeni Tolkien'dir bence. Kendisi mitolojiyi edebi hale getirerek dünyaya sunmuştur...
Tam olarak bu sebeple nefret ediyorum. Homeros , Dante hatta Shakespeare gibi edebi mitoloji yazarlarının emekleri bir kenara bırakılıp, herşeyi Tolkien yaptı denmesi sebebiyle nefret ediyorum. Ve maalesef Tolkien olmasaydı da bu forum olacaktı, Tolkien olmasaydı da bu tarz fantastik kitaplar yazılacaktı, çünkü bu türü ne Tolkien icat etti, ne de kitaplarında yazılanlar daha önceden olmayan şeylerdi. Çok üzgünüm benim fikrim bu, kimseye de kendimi anlatmak durumunda değilim, fikrimi belirttim açık açık da yazdım, insanlar iki ile ikiyi toplayıp bir sonuca varabilirler.
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Elamshin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Elamshin »

Fantastik edebiyatın da çoğu şeye olduğu gibi suyu çıkmaya başladıysa, kalitesi düştüyse durup bir düşünmeliyiz dostlarım. Hayal gücünün üzerine kurulmuş bir varlığın kalitesi düşebiliyor, hikayeler birbirinin tekrarı olabiliyorsa gereksiz yazarların varlığı söz konusu demektir. Bu nedenle tartışmanın boyutu (Sir Alexis'in de belirtmiş olduğu gibi) daha fazla yazara gerek olup olmadığı yönünde değişiyor.

Veya her zaman olduğu gibi efsanelerin bile ölümsüz olmadığı, insanların değişime ihtiyacı olduğu...Ölüm bile bunun için vardır...

Ölkemizden (ve tüm dünyadan) yeni yazarların çıkması gerektiği sonunda anlaşılacaktır derim ben...
et verba, et arma vulnerant...
(sözler de kılıçlar gibi yaralar)
Sir Alexis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sir Alexis »

Ya pardon ama ben yanlış sitedeyim herhalde...

Buranın adı FRPWorld ise ve biz de "fantezi rol yapma oyunları"ndan ya da bu oyun türünün eserlerinden bahsediyosak Shakespeare'in eserleriyle (ki saygıda kusur etmiyorum yanlış anlaşılmasın) nasıl zar atıp ork kesecektik? Kendini anlatmak gibi bir zorunluluğun yoksa "forum" gibi bir ortam ne işe yarar? Dante'nin İlahi Komedya'sı da bir Hristiyan mitosu değil midir? Hangisinin hangisinden çıktığını daha açık şekilde anlamamız gerekmez mi? Oyun mu kitaptan kitap mı oyundan? Tolkien de elbette zar atmamıştır ama onun tarzı FRP'ye daha kolay uyarlanabilmektedir. O zaman moderasyona ve/veya site yönetimine söyleyeyim de sitenin ismini EdebiyatWorld falan yapsınlar.

Elbette ki fikrini belirteceksin açık açık da yazacaksın ki birbirimizi anlayabilelim. :)
"Et verba et arma vulnerant..."
Elamshin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Elamshin »

Sevgili Constantin, Tolkien'in yaptığı bize muhteşem bir edebi dille o harikalardan bahsetmekti bence, ve eğer bunu yapmasaydı bu gün Homeros'un, Shakespeare'in ta o dönemde yazmış olduklarının nasıl da harika işler olduğunu kanıtlamaktı...

Edebiyat evrensel bir dil olabilir ama kasinlikle, tarihin her döneminde zamanın azizliğine uğrar.

O eski dönemlerde yazılmış eserlerin uslübünden hangi birimiz zevk alabilirdik ki? Tolkien bize yeni bir dünyanın, bir düşünce dünyasının kapılarını açan kişidir. Ayrıca o insanların yapyıkları Tolkien'in üzerine kalmadı, Tolkien'in ne yapmış olduğunu biz anlayabildik değil mi? Önemli olan da Tolkien'i herkesin anlaması değil, onu sözlerinden derin anlamlar çıkarabilenlerin anlamasıdır.

Tolkien fantastik edebiyatın, olmayan dünyaların, daha doğrusu zihnimizde varolan dünyaların kapılarını ardına kadar açtı...
Ve günümüzdeki pek çok yazarın o kapılardan rahatça geçebilmesine imkan sağladı...
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Tabiki bir frp sitesinin edebiyat kısmındasın Sir Alexis. Elf orc dediklerin bu saydığım edebi eserler içinde zaten kullanılmıştı. Elf kelimesi yelf şeklinde Shakespearein sonelerinde yer almaktadır ve kendisi o kelimeyi kullandığı için zar atıp ork kesiyorsun. FRP kozmolojisini oluşturan tanrıların çoğu Homerosun kitaplarında yer almaktadır. Yunan mitolojisinden alınma bir ton monster yer almaktadır monsters manualda. Tolkienin oluşturduğum dediği mitoloji köken olarak fin mitolojisine dayanmakta olup isimleri bile benzerdir. Dante ne alaka demişsin ama o horgördüğün hristiyan mitolojisi monsters manual diye satılan kitapların içindeki demon ve devillerin çoğuna kaynaklık yapmaktadır. Kaldıki adamın tekinin cehennemin yedi katını dolaşması elf orktan daha fantastiktir. Herkülün seyahatleri ya da Truva Savaşı bana Tolkienin miğfer dibinden ya da herhangi bir savaşından daha güzel gelmektedir.

Denmişki tolkien zevk almamızı sağladı. Bu nereden çıktı ? Hayatımda okumaya çalışıp da en çok sıkıldığım kitap yüzüklerin efendisiydi. Nasıl zevk almamı sağladığını anlamadım dolayısıyla. Kaldı ki edebi açıdan okunmak açısından Shakespeare ile Tolkieni karşılaştırmak çok abes olur kanısındayım.

Bak işte yine olan bu. İnsanlar idol haline getirmişler Tolkieni. O olmasaydı bunlar olmazdı denmiş. Bunu söylemek çok yanlış birşey, olmasaydı da olurdu bunlar. Kaldıki oluyor da, lütfen kafanızı çevirip başka şeyler okuyun da sonra konuşalım. Biliyorum ben de zamanında merak edip okudum ve bugün keşke okumasaydım diyorum. Ben zaten burada bas bas bunu söylüyorum.
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Elamshin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Elamshin »

Sevgili Lord Constantine, görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler fakat benim görüşüme göre de çoğunlukla yanlış konuşuyorsunuz. Siz sıkılmış olabilirsiniz öyle bir başyapıttan ancak bu sizin zevkiniz ve böyle bir zevkle karşılaştığımz göre sizinle asla aynı frp masasında buluşmayacağıma seviniyorum doğrusu. Eğer bu derece açık bir şekilde beğenmediğinizi beyan edebiliyorsanız ben bu sözlerinizin altında tamamen farklıleşma çabası ararım, bunu da belirteyim.

Son olarak tartışmayı kapamak adına son sözlerimi söyleyeceğim.
Eğer Tolkien olmasaydı da böyle bir türün mükemmel şekilde (ve aynı şekilde) oluşabileceğini böyle bir kesinlikle söyleyebiliyorsanız, size acilen Kaos Teorisi hakkında bir kitap okumanızı öneririm.

İçten saygılarımla...
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

şimdi gerçekten ben de; kendi zevki dışında zevklerin de bulunabileceğini kabul etmeyen, sadece bir oyun olan ve dolayısıyla hoşgörü ortamında oynanması gereken bir oyunda farklı fikirlerle bir arada bulunamayacağını düşünen, aynı zamanda tanımadığı kişileri sırf farklı fikirlere sahip oldukları için "farklılaşma çabası içinde olmakla" yaftalayan, doğal evrimleşme sürecinin tek bir olguya bağlı olacağını (bunun da Tolkien olacağını) iddia edip de bunun dışındakileri kabul etmeyecek kadar sabit fikirli biri ile aynı masada oyun oynamaktan beni -ben birşey talep etmeden- kurtardığı için çok teşekkür ederim, tek cümlede saygılarımla.
ReSHoDeN
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ReSHoDeN »

Bence de tolkien i FRP nin baş yaratıcısı olarak nitelendirmek, olduğundan çok daha yükseğe adamı yüceltmek olur...
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Ã?ncelikle Emre'ye (Constantine) hayatımın en güzel masa üstü oyunlarını (WOD - world of darkness) bize oynattığı için teşekkür ediyorum... Ayrıca kendisinin hem ST (story taller) hemde oyuncu olarak başarısını tebrik ediyorum... Kendisi herzaman çok kaliteli senaryolar yaratıp zekice fikirler ileri sürebilme başarısına sahip olan bir insandır...

şimdi :

Elamshin wrote:Sevgili Lord Constantine, görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler fakat benim görüşüme göre de çoğunlukla yanlış konuşuyorsunuz. Siz sıkılmış olabilirsiniz öyle bir başyapıttan ancak bu sizin zevkiniz ve böyle bir zevkle karşılaştığımz göre sizinle asla aynı frp masasında buluşmayacağıma seviniyorum doğrusu. Eğer bu derece açık bir şekilde beğenmediğinizi beyan edebiliyorsanız ben bu sözlerinizin altında tamamen farklıleşma çabası ararım, bunu da belirteyim.

Son olarak tartışmayı kapamak adına son sözlerimi söyleyeceğim.
Eğer Tolkien olmasaydı da böyle bir türün mükemmel şekilde (ve aynı şekilde) oluşabileceğini böyle bir kesinlikle söyleyebiliyorsanız, size acilen Kaos Teorisi hakkında bir kitap okumanızı öneririm.

İçten saygılarımla...
Sadece dnd 'ye sabitlenmek nekadar doğru FRP denince insanların aklına sadece dnd gelmesi ??? dnd oyunlarının dışında Wod, G.U.R.P.S, Fallout gibi masa üstü oynana bilen FRP olarak tabir edilen oyunlarda var... Wod gerçek dünya ile ilişkilendirilmiş içinde werewolf lar , vampirler , mage ler vs gibi supernatural yaratıklar... barındırıyor (Elfler, cüceler, orclar bilmem ne bileyim zımbırtılar yok yani...) G.U.R.P.S 2500 küsürlü yıllarda geçen senaryolardan kurulu oyunlar, keza Fallout ta öyle, bunun dışında birde starwars var masa üstü oynanabilen bilmeyen yoktur sanırım... Herneyse anlatmak istediğim veya sormak istediğim Tolkien yüzüklerin efendisini yazmamış olsaydı, starwars var olmayacakmıydı ??? veya diyerleri ??? masa üstü oynanmayacaklarmıydı ??? veya wizard diye bir firma olmayacakmıydı veya white wolf veya bu firmalar başka işlerlemi uğraşacaktı ???

Kendi sorularıma kendi fikirlerimle bir takım cevaplar vereyim : G.U.R.P.S, fallout 'ta, white wolf oyunlarıda masa üstü oynanıyor olurdu ve içerisinde elflerin cücelerin vs... yer aldığı kitaplar yine yazılırdı... Tek fark Elf in adı yelf olurdu belkide. Herşeyi Tolkien 'e bağlamadan önce biraz araştırma yapmak lazım, mantıklı düşünmek lazım. Tolkien 'i okuyup sevenler elbetteki var onlarada saygı duyuyorum.

Bide aklıma gelmişken Tolkien için adam ne güzel tadında bırakmış denmiş adam zaten kitabın sonunu getirmeden öldü (3. kitabın sonu). Yani eğer daha genç yaşta üçlüyü bitirmiş olsaydı belkide devamını getirirdi, belki onun içinde suyunu çıkarmış denirdi bunu bilemeyiz.

Mod (yener) : Unutmadan tartışmalarımız birbirimize saygı boyutunda olsun arkadaşlar rica ediyorum, sitemize yakışır seviyeli tartışmalar yapalım, maksat burda birbirimizi kırmak değil, birbirimizden bir şeyler öğrenmektir... Saygılar.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Herhalde böylesine bir tartışmayı kaçırdığım için kendimi kınıyorum. Konuya gelecek olursak Tolkien'e bu kadar da sert tavır almak doğru değil çünkü gerçekten de adam Frp'nin mihenk taşlarından biridir, ve fanteziye çok fazla katkısı olduğu yadsınamaz. Ayrıca eğer Tolkien bu kadar meşhur olmasaydı FRPnin bu kadar yaygın olacağını bana bir şekilde kanıtlamanız gerekir. Bir de DnD olmasa Star Wars çıkmazdı bu bir, ve DnD'nin bir fikri varsa daha ilginç bir fikir için çıkan WoD, Fallout bilimum vs.nin nasıl ortaya konacağını anlatın lütfen, bunların hiçbirini karşıt görüş olsun diye değil ama bazı küçük gerçekleri görmezden gelmeyin diye söyledim...

Saygılarımla...

Ayırca aklıma gelmişken yüzyılın buluşunun bilgisayar değilde alafranga tuvalet olduğunu varsayarsak lütfen konuların ihtiyacına ve amacına göre örnek ve görüş belirtirseniz belirtirim, yani sırf karşıdakinin sözlerini altetmek için FRPyle alakası olmayan Sheakspeare'i örnek vermeyin lütfen.Ki bu görüşten yola çıkarsak felsefe için yazılmış Sofi'nin Dünyası da Ferrari'sini satan adam da fantastik kitaptır. Daha uygun ve belirgin örnek verirseniz mesela Jules Verne çok daha uygundur bana göre bunları niye tartışmadınız hiç?

mod (Yener) : mesajlarınız birleştirildi.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Sacokhan wrote:Herhalde böylesine bir tartışmayı kaçırdığım için kendimi kınıyorum. Konuya gelecek olursak Tolkien'e bu kadar da sert tavır almak doğru değil çünkü gerçekten de adam Frp'nin mihenk taşlarından biridir, ve fanteziye çok fazla katkısı olduğu yadsınamaz. Ayrıca eğer Tolkien bu kadar meşhur olmasaydı FRPnin bu kadar yaygın olacağını bana bir şekilde kanıtlamanız gerekir.

Yukarıda yazılan herşeyi, her iki sayfada yazılan herşeyi okuduğunu farzederek konuşayım.
Sana neden kanıtlanması gerek ya da sen bana Tolkien olmasaydı FRP olmazdı kavramını nasıl kanıtlayacaksın? Tolkien fantezi role play kavramını mı yaratmış ben bilmeden? Yoksa edebi bi eser mi yazmış ? Tüm çocuklar evcilik oynamaz mı, orada da farazi rollere bürünmez mi örneklerle açıklamak gerekirse ? Onları da mı Tolkien yaptı ?

Sacokhan wrote:DnD olmasa Star Wars çıkmazdı bu bir, ve DnD'nin bir fikri varsa daha ilginç bir fikir için çıkan WoD, Fallout bilimum vs.nin nasıl ortaya konacağını anlatın lütfen, bunların hiçbirini karşıt görüş olsun diye değil ama bazı küçük gerçekleri görmezden gelmeyin diye söyledim...

şimdi o bir dediğin temelden yanlış çünkü Star Wars çok bağımsız bir olay DnDden. Neden diye sorarsan George Lucas'ın "en sevdiğim adam Akira Kurosawadır, aa bir filmi de var samuraylı, ben de buna benzer yapayım uzayda geçsin" diyerek geliştire geliştire bir evrenler silsilesi yarattığı bir olaydır. DnD ile uzaktan yakından alakası yoktur. İkinci sebebi o bir filmdir dikkatini çekerim daha sonra masaüstüne uyarlanmıştır ve talihsizlik eseri d20 sistemi kulllanılmıştır ki DnDdir diyosun şu anda. WoD , fallout benzeri oyunlar şahısların kollektif yaratıcılıkları sayesinde çıkmıştır. WoD dünyanın daha karanlık bir yer olduğunu, fallout ise yakın post apokaliptik bir dönemde hayatta kalmaya çalışmak üstüne kuruludur. Bunların nesi yapılmayacak şeyler ? İlla Tolkien mi olmak lazım ? Kaldıki hani bu iki konuda Tolkienin etkisi nerede var ? Hani orklar hani elfler hani orta dünyalar ??

Sacokhan wrote:Ayırca aklıma gelmişken yüzyılın buluşunun bilgisayar değilde alafranga tuvalet olduğunu varsayarsak lütfen konuların ihtiyacına ve amacına göre örnek ve görüş belirtirseniz belirtirim, yani sırf karşıdakinin sözlerini altetmek için FRPyle alakası olmayan Sheakspeare'i örnek vermeyin lütfen.Ki bu görüşten yola çıkarsak felsefe için yazılmış Sofi'nin Dünyası da Ferrari'sini satan adam da fantastik kitaptır. Daha uygun ve belirgin örnek verirseniz mesela Jules Verne çok daha uygundur bana göre bunları niye tartışmadınız hiç?

Tuvalette yapılan tuvalette yapılır, edebiyat köşesinde de edebiyat tartışılır burada farkedilmesi gereken mevzu budur. Shakespeare de gayet edebiyattı benim bildiğim. Altetmeye çalışmak derken neyi söyledin anlamadım. Shakespeare de kullanmış o elfleri orkları, Dante de cehenneme adam yollamış , İhsan Oktay Anar da türk fantastiği yapmış dedim ben, örnekler de verdim, dayandırdım da bi yerlere o örnekleri, fantastikle olan bağlarını da açıkladım. Ve işin garip tarafı beş mesajdır da bunu yapıyorum. Bir dahaki sefere Jules Verne'i de eklerim örneklerim arasına. hepsinin de FRpyle alakası vardır. Oyunu yazan ben değil miyim hikayenin bir köşesine ekleyiveririm bu kadar basit.
Vampir
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Vampir »

İlginç bir tartışma dönüyor burada.

Ã?ncelikle iki şeyi tam kavramak gerek. Birincisi kimse Tolkien'in eserlerini benim gibi sevmek zorunda değil. İkincisi de varsayımlar üzerine fikir yürütmek şu durumda anlamsız. şunu demeye geliyorum: FRP denilen olgu, Tolkien sonrasıdır ve onun etkisi ile kurulmuş modern fantastik edebiyatın bir ürünüdür. Efendim Tolkien olmasaydı da olurdu varsayımı hiçbir gerçek anlam ifade etmiyor. Biri bir taş atmıştır ve böylece sonsuz olasılıklardan bir tanesi seçilmiştir. Taşın atılmadığını farzedip, yeni ve farklı bir taş atılacağını varsaymak ve böylece varolan durumdaki bir edebi ürünün etkisini görmezden gelmek gerçekte pek bir şey ifade etmiyor. Doğal evrimsel süreç deyip de kurtulmak da mümkün değildir. Bakınız yüzyılın başında Kafka diye bir adam geldi ve edebiyata bambaşka bir şekil verdi. Ondan da bir yüzyıl önce Poe geldi ve edebiyata bambaşka bir şekil verdi. Bu sıradışı yazarları doğal şartların bir piyonu gibi görmek ve onların temsil ettiği herşeyi doğal evrimsel süreç gibi süslü bir kavramlar bütünüyle anlamaya çalışmak bana hiçbir şeye ifade etmiyor. Evrimsel süreç kişilerin değerlerini sıfırlayamaz. Eğer böyle anlaşılacaksa, doğrusu şudur: O kişilerin bireysel değeridir evrimsel süreci ortaya çıkartanlar.

Ben çıkıp şunu da diyebilirim halbuki: Kaba beğenileri geçip bir edebi kıstasa vurduğunuz zaman Tolkien sonrası fantastik edebiyat, Tolkien karşısına konulamaz. Bugüne dek yapılmış edebi eleştirilerin hepsi bu eserin değerini ortaya koymuştur. Tolkien'in eserleri ile birlikte bir kaç modern fantazi eseri daha olmasaydı, modern fantastik edebiyat edebi anlamda çok da ciddiye alınmazdı. Gerçek budur! Bugün fantastik edebiyat adıyla çıkan seri kitaplarıın çok çok büyük bir kısmı dil ve kurgu becerisi olmayan fabrikasyon ürünlerdir.

Bir başka sanıyorum kasıtlı bilgisizlik şunu demeye gelen fikirlerde yatıyor: Tolkien'in eseri özgün değildir. Bunu bir şekilde kasteden özgünlüğün ne olduğunu ya da artık özgünlükten ne kaldığını bilmiyordur. Efendim elfleri Shakespeare kullanmıştı. Elfler zaten binlerce yıllık mitolojik yaratıklardır arkadaşlar. Ne Shakespeare onların adını koymuştur ne de Tolkien. Ama Tolkien onlardan bir hikaye anlatmıştır. Daha önce anlatılmayan bir hikayede onlara farklı bir duygu, farklı bir gerçeklik katmıştır. Güzel bir öyküdür bu. şekili bırakıp öyküye bakmak lazım.

Kimse sıfırdan bir şey ortaya koyamaz. Ne Homeros, ne Dante, ne Shakespeare ne de Tolkien. Bunların hepsi az ya da çok fantastik ürünler yazdılar, fakat eğer Tolkien'le Shakespeare ya da Dante arasındaki farkı göremiyorsak bir yerlerde fena bir hata yapmışız demektir. Ne Shakespeare ne Homeros, ne diğer yüzlerce yıllık onlarca yazar görünen gerçeklikten kopmuş değillerdir. Ama Tolkien şekil olarak tamamen kopmuştur. Onun satırları size Dünya'yı değil Arda'yı anlatır. Yoksa Poe da Lovecraft da Lord Dunsany de Machen de, Potocki de Meyrink de Kafka da, Borges de vs. fantastik ürünler yazdılar. Ama biz tanımsal bir sınır çizmeye bile gerek kalmadan bu büyük yazarların yazdıkları ile başka bir büyük yazar olan Tolkien'in yazdıkları arasında bir fark olduğunu sezeriz, farkederiz, etmeliyiz. Ve bu yüzden Tolkien'in de (hem de o FRP denilen şeyi çok da sevecek biri değildi, o da benim gibi FRP'nin bu sektör hali ile edebiyatı katledeceğini çok önceden görebilirdi) hakkını teslim etmeli.

Ayrıca arkadaşlar bazen gülümsememek zor. Jules Verne de fantastik yazıma ekleyebiliriz şüphesiz. Lakin Allah aşkına, Jules Verne bu FRP denilen tavuğun kaçıncı suyudur. Hiç uzaklara gitmeden FRP'nin fikir babası olan Ed Greenwood'un o aslında pek işe yaramaz kitaplarını okuyup temelde Jules Verne'ü mü yoksa Tolkien'i mi örnek almış görmek mümkündür.

Kısacası tarihsel süreç işler, herkes birbirinden etkilenir ve sonuçta ortaya bir şey çıkar. Bu şey bu tartışmada FRP'dir. Ve bunun ortaya çıkmasında temel pay sahibi modern fantastik yazım geleneğidir. Bu geleneğin de en yakın ve en önemli atası ve şekillendireni J.R.R. Tolkien'dir. Bir kimsenin onun eserlerini beğenmemesi başka bir şeydir, bu gerçeği teslim etmek başka bir şeydir.
"Ve sancaklar duvarlardan ve payandalardan çekilip alınıyor ve o Kulelerin Kulesi'ne götürülüyor ve atalarının tozlarının arasına yatırılıyor." - (Mervyn Peake - Titus Groan)
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Vampir wrote:İlginç bir tartışma dönüyor burada.

Ã?ncelikle iki şeyi tam kavramak gerek. Birincisi kimse Tolkien'in eserlerini benim gibi sevmek zorunda değil.

Evet kesinlikle sevmek zorunda değil.

İkincisi de varsayımlar üzerine fikir yürütmek şu durumda anlamsız. şunu demeye geliyorum: FRP denilen olgu, Tolkien sonrasıdır ve onun etkisi ile kurulmuş modern fantastik edebiyatın bir ürünüdür. Efendim Tolkien olmasaydı da olurdu varsayımı hiçbir gerçek anlam ifade etmiyor. Biri bir taş atmıştır ve böylece sonsuz olasılıklardan bir tanesi seçilmiştir. Taşın atılmadığını farzedip, yeni ve farklı bir taş atılacağını varsaymak ve böylece varolan durumdaki bir edebi ürünün etkisini görmezden gelmek gerçekte pek bir şey ifade etmiyor. Doğal evrimsel süreç deyip de kurtulmak da mümkün değildir. Bakınız yüzyılın başında Kafka diye bir adam geldi ve edebiyata bambaşka bir şekil verdi. Ondan da bir yüzyıl önce Poe geldi ve edebiyata bambaşka bir şekil verdi. Bu sıradışı yazarları doğal şartların bir piyonu gibi görmek ve onların temsil ettiği herşeyi doğal evrimsel süreç gibi süslü bir kavramlar bütünüyle anlamaya çalışmak bana hiçbir şeye ifade etmiyor. Evrimsel süreç kişilerin değerlerini sıfırlayamaz. Eğer böyle anlaşılacaksa, doğrusu şudur: O kişilerin bireysel değeridir evrimsel süreci ortaya çıkartanlar.

varsayımlar üzerine fikir yürütmek anlamsız deyip fikir yürüterek, anlamsızı anlamlılaştırmışsın. Evrimsel süreç değer sıfırlamasa bile gereksiz hale getirir demişim değil mi ben? Gereksiz olanın değeri otomatikman sıfırlanmaz mı? Ben evrimsel sürecin kişisel değerlerden kaynaklandığını bilmiyordum, ben ihtiyaçlar gibi daha basit olgulardan kaynaklanıyor sanıyordum. Peki etkisini hissetmediğim bir ürünün varlık sebebini sorgulamamın sakıncasını da öğrenebilir miyim ?

Ben çıkıp şunu da diyebilirim halbuki: Kaba beğenileri geçip bir edebi kıstasa vurduğunuz zaman Tolkien sonrası fantastik edebiyat, Tolkien karşısına konulamaz. Bugüne dek yapılmış edebi eleştirilerin hepsi bu eserin değerini ortaya koymuştur. Tolkien'in eserleri ile birlikte bir kaç modern fantazi eseri daha olmasaydı, modern fantastik edebiyat edebi anlamda çok da ciddiye alınmazdı. Gerçek budur! Bugün fantastik edebiyat adıyla çıkan seri kitaplarıın çok çok büyük bir kısmı dil ve kurgu becerisi olmayan fabrikasyon ürünlerdir.

Çok kabaca şunu söyleyebilirim ki ; büyük yanlışsın. Edebi kıstasa vurduğun zaman, Tolkien olmayıp da bilim kurgu gibi bir olayın temel faktörlerini, oluşturmuş adamlara ne diyeceğiz, fantastik edebiyatı Tolkien'e atfetmek adına bu isimleri yok mu sayacağız? Ã?ünkü baktım ki buradaki bir çok insan yok diyor o adamlara. Gerçek malesef o değildir. Gerçek bugün Tolkien olmadığı halde bile çok kaliteli eserler üretebilen, Greg Stolze, Neil Gaiman gibi isimlerin olduğudur ve artık heryerde Tolkien şudur Tolkien budur denmesinin yanlışlığıdır.

Bir başka sanıyorum kasıtlı bilgisizlik şunu demeye gelen fikirlerde yatıyor: Tolkien'in eseri özgün değildir. Bunu bir şekilde kasteden özgünlüğün ne olduğunu ya da artık özgünlükten ne kaldığını bilmiyordur. Efendim elfleri Shakespeare kullanmıştı. Elfler zaten binlerce yıllık mitolojik yaratıklardır arkadaşlar. Ne Shakespeare onların adını koymuştur ne de Tolkien. Ama Tolkien onlardan bir hikaye anlatmıştır. Daha önce anlatılmayan bir hikayede onlara farklı bir duygu, farklı bir gerçeklik katmıştır. Güzel bir öyküdür bu. şekili bırakıp öyküye bakmak lazım.

Kasıtlı bilgisizlik nedir bilemedim ama aynı zamanda çok önemli bir nesneyi bir yerden bir yere götürmeye çalışan bir grup insanın başından geçenlerin hangi mitolojide olmadığını, bu öykünün neresinin özgün olduğunu anlayamadım.

Kimse sıfırdan bir şey ortaya koyamaz. Ne Homeros, ne Dante, ne Shakespeare ne de Tolkien. Bunların hepsi az ya da çok fantastik ürünler yazdılar, fakat eğer Tolkien'le Shakespeare ya da Dante arasındaki farkı göremiyorsak bir yerlerde fena bir hata yapmışız demektir. Ne Shakespeare ne Homeros, ne diğer yüzlerce yıllık onlarca yazar görünen gerçeklikten kopmuş değillerdir. Ama Tolkien şekil olarak tamamen kopmuştur. Onun satırları size Dünya'yı değil Arda'yı anlatır. Yoksa Poe da Lovecraft da Lord Dunsany de Machen de, Potocki de Meyrink de Kafka da, Borges de vs. fantastik ürünler yazdılar. Ama biz tanımsal bir sınır çizmeye bile gerek kalmadan bu büyük yazarların yazdıkları ile başka bir büyük yazar olan Tolkien'in yazdıkları arasında bir fark olduğunu sezeriz, farkederiz, etmeliyiz. Ve bu yüzden Tolkien'in de (hem de o FRP denilen şeyi çok da sevecek biri değildi, o da benim gibi FRP'nin bu sektör hali ile edebiyatı katledeceğini çok önceden görebilirdi) hakkını teslim etmeli.

Aralarındaki farkı göremiyorsak dediğin anda kendi kendine bitirirsin olayı, bana göre fark yoktur diyorum beş mesajdır. Fark olmadığı için birinin diğerlerinden üstün tutulması gereksiz diyorum. Tolkien bugün yaşasaydı da benim gibi bu olayın suyunun çıktığını görseydi demek de bayağı bir varsayımsal konuşmak, bana bunu yapmamamı tavsiye eden biri için çok yanlış bir kullanım olmuş. Agatha Christie 'de cinayet romanı deyince akla gelen ilk isimlerdendir, demekki o kadıncağız yazmasaymış hiç cinayet romanı yazılmayacakmış senin fikrine göre.

Ayrıca arkadaşlar bazen gülümsememek zor. Jules Verne de fantastik yazıma ekleyebiliriz şüphesiz. Lakin Allah aşkına, Jules Verne bu FRP denilen tavuğun kaçıncı suyudur. Hiç uzaklara gitmeden FRP'nin fikir babası olan Ed Greenwood'un o aslında pek işe yaramaz kitaplarını okuyup temelde Jules Verne'ü mü yoksa Tolkien'i mi örnek almış görmek mümkündür.

Kısacası tarihsel süreç işler, herkes birbirinden etkilenir ve sonuçta ortaya bir şey çıkar. Bu şey bu tartışmada FRP'dir. Ve bunun ortaya çıkmasında temel pay sahibi modern fantastik yazım geleneğidir. Bu geleneğin de en yakın ve en önemli atası ve şekillendireni J.R.R. Tolkien'dir. Bir kimsenin onun eserlerini beğenmemesi başka bir şeydir, bu gerçeği teslim etmek başka bir şeydir.

şimdi buradaki büyük çelişkiyi anlatmaya benim kelimlerim yetecek mi bilemeyeceğim ama bir yandan Jules Verne'e modern fantastik dışından bakıp da hiç o güne kadar yazılmamış olduğu halde ve tamamen kendi hayalgücüne ait olduğu halde bu adamın aya adam gidecek orada da bu olacak diye kitap yazması -ki kendisi Tolkien'den çok önce yaşamıştır- bir şeyi etkilememekte midir? Yani bu adamın oluşturduğu hayal sayesinde aya gidilme düşüncesi oluşmadı denmekte ama Tolkien yazdı diye bütün edebiyat bundan etkilendi denmekte öyle mi?? Dediğin gibi gerçeği teslim etmek başka bir şeydir ve sezarın hakkını sezara vermek başka birşeydir.

En başından beri dediğim gibi; anglo-saxon milleti için derme çatma bir mitoloji yazmaya çalışan bir dilbilimcinin yazdıklarını bunlar modern fantastik edebiyatın temelleridir diye kabul etmem ben. Kim ne derse desin...
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Vampir wrote: Efendim elfleri Shakespeare kullanmıştı. Elfler zaten binlerce yıllık mitolojik yaratıklardır arkadaşlar.

Burada müdahale etme ihtiyacı duydum, burdaki herkes bunun bilincinde burdaki herkes elf in iskandinav mitolojisinin bir ürünü olduğunu biliyor, keza cücelerde öyle... Zaten bunların bilincinde olmadan bu tartışmaya girmek mantıksız olurdu.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Post Reply