Zombi ile ghoul arasındaki fark ?

Post a reply

Confirmation code
Enter the code exactly as it appears. All letters are case insensitive.
Smilies
:D :) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

If you wish to attach one or more files enter the details below.

Maximum filesize per attachment: 256 KiB.

Expand view Topic review: Zombi ile ghoul arasındaki fark ?

by zalhonan » Wed Sep 03, 2008 11:47 pm

aralarında çok fark var..Ghoul,bi kere zombie'ye göre çok daha güçlü
zombiler yavaştır ve bu yüzden her turn ya yalnızca move action ya da standard action yapabilirler(charge kullanmadıkları sürece)
Ghoul'un ise felç eden zehiri var..ama elfler o zehire karşı immune..bi de tabii söylemeye gerek yok..Ghoul'un öldürdüğü ceset REmove disease'lenmez ise ghoul olarak kalkıyo bir kaç gün içinde

by lightflarer » Tue Jul 29, 2008 6:47 pm

undead'ler sıradan silahlarla değil güçlü tılsımlara sahip silahlarla ölebiliyorlar sadece (fiziksel dövüşte) tabii oldukça güçlü rahip ve büyücü büyüleri de benzer işleri görüyor (sunray, negative plane protection)

undeadler aslında tam anlamıyla ölü değil yani beyin ölmüş ama (tabii lichlerde, bansheelerde ve vampirlerde falan bu olmuyor) vücut organik bir biçimde yaşamını sürdürmüyor ve çürüyor olsa bile hareket ediyor, sonuçta hayati noktalara saldırmak etki etmiyor içlerindeki negatif enerji veren zıkkımı yok etmek yada işte bir necromancer'in yardımıyla kontrol eden kişiyi değiştirmek, kontrol eden kişiyi yok etmek, gerçek hayatta yapamadığı yada yapmak istediği şeyi yaparak huzura ermesini sağlayarak ya da işte dediğim gibi undeadlere zarar verebilecek silahlarla ve büyülerle (misal sunray, false dawn) öldürebiliyorsunuz.

Ghoullarda undead ama saçma sapan bir undead ve çok pis psikolojik saldırılarda bulunuyor sevmeyi bilen kişilere karşı, yani kötü adamların (ehuheu) iyi düşmanlarına karşı kullanabilecekleri bir silah çünkü bu ghoul'lar rakiplerinin çok sevdiği ama ölmüş dostlarına ve yakınlarına dönüşüyor. Onun dışında undead yani işte, her vuruşu life drain yapıyor, güneşten çok fena etkileniyor o yani.

Peki bunların oluşturulabilmesi için cesetlere ihtiyaç var mı ? Yoksa tamamen büyüylede oluşturulabilir mi ?
şimdi öyle bi olay olmaz kendiliğinden ceset yaratamazsın sonuçta (birini öldürmekten bahsetmiyorum) illaki bir ceset olması lazım (kemikleri kalmışsa da oluyor ama ölümünün üzerinden ne kadar az süre geçmişse diriltilen yaratık o derece güçlü oluyor) tabii bir de kötü yönelimli bir rahip/rahibe, büyücü yada özellikle cesetlerle ilgilenen bir büyü sanatı necromancy ile ilgilenen büyücüler olan necromancer (thay'da ve drow şehirlerinde çok sık bulunan bulunabilen büyücülerdir, türkçe'ye çevrilişi ölüm büyüsü/ ölüm büyücüsü olarak yapılabilir) lazım ki cesedi kaldıracak bir ayin yapabilsin, sonuçta öyle her önüne gelen yapamıyor bu işi.

by devrimk » Sat Jul 26, 2008 7:40 pm

Ghoul ise arap kültüründen geliyor aslında kelime anlamı olarak da yaratık gibi birşey demek. Ã?ölde ikamet eden şekil değiştiren bir çeşit şeytan oalrak betimlenmiş.
Gulyabani kelimesindeki Gul'da acaba buradan mı geliyor diye düşündüm. Wikipedia'da benzer bir bilgi buldum.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Gulyabani

by Dragon_Knight » Sat Jul 26, 2008 12:19 am

Açıklamalar için teşekkürler.
D&D de İki tür de çeşitli ayin ya da büyüyle oluşturulabilir ve oluşturan kişiye hizmet ederler
Peki bunların oluşturulabilmesi için cesetlere ihtiyaç var mı ? Yoksa tamamen büyüylede oluşturulabilir mi ?

by Efla » Fri Jul 25, 2008 2:48 pm

D&D de ikisi de düşük düzeyli nameft (undead) (bu kelimeiyi seviyorum) yaratıklardandır.

Ã?ncelikle D&D ye girmeden kavram olarak nereden geldiklerine bakabiliriz:

Zombie kavramı ilk olarak afrikada voodoo inancında ortaya atılmış kişinin kendi iradesi dışında bedeninin canlandırılması durumunda meydana gelen hareket eden bilinçsiz beden olarak adlandırılır.

şimdi detaylarını pek hatırlayamayacağım ama bir hikaye duymuştum afrika kabilesinin tekinde bir çeşit zehir/uyuşturucu sayesinde bilinci neredeyse yok edip insan metobolizma hızını normalin çok altına indirerek bir saldırıda bulunmuşlar. Tabi savaşan askerlerin karşılaştığı ok yediği halde acı duymadan yavaş yavaş üzerilerine doğru yürüyen yerliler olmuş Yanlış hatırlamıyosam afrikada başarıya ulaşan yek yerli direnişiymiş. Neyse...

Ghoul ise arap kültüründen geliyor aslında kelime anlamı olarak da yaratık gibi birşey demek. Ã?ölde ikamet eden şekil değiştiren bir çeşit şeytan oalrak betimlenmiş.

D&d deki ghoul kavramı ise cannibalim kavramı ile ilişkilendirilmiş. GEnellikle yaşarken böyle aktivite gösterenlerin bedenleri öldüklerinde ghoullara dönüşebiliyor. Zombilerden farklı olarak tamamen bilinçsiz oldukları söylenemez fakat yaşayan bir canlı kadar bilinçli oldukları da... Daha içgüdüsel davrandıkalrını varsayabilriz. önceki hayatlarına dair hedefleri/ istekleri ise tamamen yok olur.

D&D de İki tür de çeşitli ayin ya da büyüyle oluşturulabilir ve oluşturan kişiye hizmet ederler. Eh bir zahmet de "kötü" yönelimlilerdir.

Kılıçla kesilme olayına gelince çoğu undead için en azından düşük seviyeli diyebileceğimiz çoğu undead için (iskelettir, ghouldur, zombidir,...) fiziksel zararla öldürme olayı aynıdır. Neticede ölmüş bedeni harekete geçiren bir negatif enerji vardır. Bedenin yeterince hasar alması ya da bu negatif enerjinin yok edilmesi halinde canlandırılmış bedenler tekarar etkisiz kalır.

Kurgudan kurguya da fark olaiblir tabi. Mesela kimi yerlerde bedenin parklı parçalarının ayrıca hareket ettiği görülebilir. Mesela karayip korsanlarında adamın bileği kendi kendine dolanıp duruyordu etrafta =) yakılmak vs gibi yöntemler gerekebilir.

D&D ve benzeri dünyalar için bildiğim kadarıyla böyle

Umarım yardımcı olmuştur...

Zombi ile ghoul arasındaki fark ?

by Dragon_Knight » Fri Jul 25, 2008 11:05 am

Aralarında ne gibi farklar var bide bunları nasıl öldürürüz ?Bunlar zaten ölü değil mi ? Yani bunları okla kılıçla nasıl öldürebiliriz ki ?

Top