bir sıra tabanlı strateji oyunu için abartılı sistem gereksinimleri olan bu oyun, homm IV ten ziyade homm III çizgisine yakın. heroların savaşa girememesi, herosuz orduların adventure screende gezememesi gibi özellikler geri gelmiş ki bence olumludur; çünkü oyun artık resmen disciples'a benzemişti.
tavsiye edilen ekran kartı geforce 6600 olan gerçek 3d bu oyunda, adv. screende haritayı döndürme, yakınlaşma uzaklaşma gibi göz zevkine yönelik özellikler eklenmiş. aynı şekilde, kasaba ekranları da görsellik açısından iyileştirilmiş.
maalesef bunnar, oyun hakkında söyleyebileceğim ender güzel şeyler. genel olarak oyun kötü. homm 2 zamanlarından beri bu oyunu oynayan biri olarak bu oyuna gönül bağım olması sebebiyle, her ne kadar iyi yönlerine konsantre olmaya çalışsam da olmuyor olamıyor. mesela şunnar hoşuma gitmedi:
- single player campaign hikaye akışı tutarsız.
- heroların, savaş alanındaki herhangi bir yaratığa (kalenin içinde olsa dahi) yaldır yaldır koşup vurması olacak iş değil.
- berbat büyü açıklamalarına sahip. büyünün tanımında "increases attack skill" yazar mı allahaşkına? kaç arttırır arkadaşım? 3 mü 5 mi? bizim de ona göre hesabımız var.
- adventure screen'in döndürülebiliyo olması bana hiç iyi gelmedi. muhakkak bu özelliği çok beğenen oyuncular da vardır; ama ben alışamadım.
- üst seviye binaları yapabilmek için konulan town level gereksinimi bence mantıksız. serinin daha önceki oyunlarında olan mantık daha iyiydi. örneğin jousting arena yapmak için barracks ve stables yeter, yetmeli. ama bu oyunda yetmiyor.
- hemen hemen bütün ordu tiplerinin hızları aynı. halbuse eski oyunlarda hız çok önemli bir parametreydi. hem savaşta, hem de adventures screende heronun hızını belirlemesi açısından.
neticede single player campaign'i bir-iki kere bitirilip kenara koyulacak bir oyun gibi durmakta.
ankete gelince... sitede daha evvelden HoMM III vs. HoMM IV şeklinde bir anket vardı; ama bu ona göre daha genel ve daha güncel bir anket olacak. Unutmadan, benim oyun HoMM II'ye gidiyor. ondan aldığım zevki diğerlerinden alamadım.
not: hemen hemen aynı yazıyı ek$i sözlükte de yazdım, çalma çırpma değil, alınteridir